
Noen ganger trenger du bare noen til å holde døra oppe. Hvorfor ikke la katten gjøre det. Og denne kan du stole mer på enn en levende en.
Det er mye rart av småting og duppeditter å finne i butikker. Mange av dem har et konstruert bruksområde. Men en dørstopper er faktisk ganske praktisk.
Det finnes selvsagt utallige varianter i alle mulige materialer å kjøpe. Jeg hadde for eksempel en hund i myk plast, men bikkja tok den. Lag en selv, heller.
Jeg husker vi lagde figurer som vi stappet med tørka erter eller ris på håndarbeiden på skolen. En frosk i fløyel, som søster mi Oddrun laget, sitter godt i minnet. Det var jo ikke alltid vi fikk de beste stoffene på skolen, denne mørke fløyelen hadde en sjelden evne til å få rusk og denslags til å henge seg fast, så den måtte stadig tørkes av. Og noen av greiene vi laget hadde altfor stivt stoff, slik at en topp jeg sydde, skulle selvsagt falle fint nedover langs kroppen, men den sto rett ut som en slags kjegle. Den ble aldri utslitt, for å si det slik.
Jaja. Det var i alle fall ikke lærerens feil. Lagrene bugnet ikke akkurat, og de var relativt hemmelige. Læreren måtte låse opp med nøkkel, og vi fikk aldri være med inn. Det var vel en overhengende fare for å vi skulle prøve oss på å velge. Det kunne blitt mye argumentering og det hadde vel vært lite tid igjen til søm.
Uansett. Denne dørvaktkatten har søster mi, Tone Iren kjøpt, i London. Den er lett å tegne av mønster på. Forstørr og print ut det bildet hvor katten er vist bakfra (lilla), og tegn rundt. Denne er neste 30 cm høy. Men du kan selvsagt lage den mindre eller større. Ha den bare så stor at den blir tung nok til å holde døra oppe.
Det er lurt å velge stoff som tåler litt. Både i kvalitet og farge/mønster. Du kan også lage fjes påden, som her (se nærbilder lenger nede), eller du kan droppe det.
Du trenger:
Stoff – ett hvis du bil ha samme front og bak, eller to om du vil ha forskjellig foran og bak.
Ulltråd – til å brodere følehår og snute
Knapper – til øyne (du kan selvsagt brodere dem også).
Eget stoff til snutepartiet.
Tørka erter eller ris (eller andre materialer de måtte anbefale på en hobbybutikk) – til å ha inni.
Slik gjør du:
Klipp to stykker (for- og bakstykke). På kjøpekatten henger halen fast – så alt er ett stykke. Bruker du stoffrester, og har for lite stoff til det, kan du selvsagt klippe halen i et annet stoff og så den stoffdelen på kroppen – lust å gjøre før du syr foran og bak sammen.
Sy for og bakstykkene sammen. Begynn i den ene siden i bunnen og sy rundt til du kommer til bunnen igjen. NB! Husk å la det være igjen en åpning til å stappe inn erter/ris. Sy igjen åpninger for hånd eller maskin. Lurest å ha åpningen i bunn under rompa til katten, liksom, da vil ikke den sømmen som kommer til slutt vise.

Øynene er to knapper, følehårene er tre lange sting i ulltråd, snutepartiet er et stykke ull, og oppå der er snuten brodert med samme ulltråd som følehårene.
På stoff- og hobbybutiker får du kjøpt stoff med dyreprint også. Du kan kjøpe slikt, klippe rundt og bruke den fasongen som oppstår da, og fylle med ris/erter. Stoff og Stil har i alle fall mange slike.
det finnes også sjablonger å kjøpe, så du kan lage printen selv. Prøv i vei! Og del som sagt gjerne bilder med oss på Instagram #håndarbeiden.
Lykke til!
Janne
Andre interiørprosjekter fra Håndarbeiden:
http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/03/27/finn-knaggrekken-i-fjaera/
http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/01/lag-knagg-av-favorittboka-di/
http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/05/26/lag-tavle-av-voksduken/
http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/05/01/hageputer-av-gamle-filleryer/
http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/23/sy-en-sylider/
http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/09/sy-nytt-trekk-til-fluktstolen/