Quantcast
Channel: Håndarbeiden
Viewing all articles
Browse latest Browse all 183

Marius er overalt

$
0
0

Du har sikkert lagt merke til det: Mariusmønsteret er overalt. Det flotte, tradisjonelle strikkemønsteret dekorerer nå alt fra sengetøy, telefondeksel, kopper, kakebokser, refleksbånd, sittesekker, muffinsformer til håndklær.

Mariusmønstret til kakeboks fra cacas.no

Marius er rett og slett overalt. Men hvem var han? Wikipedia har dette svaret: «Mariusgenseren er en populær strikkegenser fra 1950-tallet som er oppkalt etter krigshelten, alpinisten og skuespilleren Marius Eriksen. Mønsteret bygger på strikkemønstre fra tradisjonelle setesdalskofter.»

Min kollega Marius Staveli er ofte å se i Mariusgenseren som farmor har strikket til han.

Med sterke farger, uten lus

Forskjellen fra de tradisjonelle koftene er likevel stor. For riktig så lenge siden var det begrenset hvor mye man farget garnet. Plaggene ble derfor strikket i ulike naturtoner, lik den ulla hadde. De tradisjonelle koftene hadde også «lus», ikke levende småkryp altså, men mønster med spetter av en annen farge inne i et ensfarget felt.

Lett gjenkjennelig: En ekte Mariusgenser.

Mariusgenseren har ikke lus, og da den kom på 1950-tallet var den i rødt, hvitt og blått. Godt utgangspunkt for et nasjonalsymbol, altså. Og skal vi fortsette å tro Wikipedia, ble genseren designet av Unn Søiland Dale i 1953. Da filmen »Troll i ord» kom rett etterpå, med to av rollefigurene i sånne flotte strikkagensere, tok det helt av.

Marius- eller Henki-genser?

Mariusgenseren til Hilde, til venstre, er strikket av tante Jane, med svart bunnfarge og med innstrikkede ermer. Marius, til høyre, har selvsagt den ultratradisjonelle blå, strikket av farmor.

Mønsteret kunne kanskje like godt fått navnet Henki-genseren, for både Marius Eriksen (lillebroren til alpinisten Stien Eriksen, for de som er voksen nok til å huske han) og Henki Kolstad spilte i filmen - med genserne på.

Mønsteret solgte Unn Søiland Dale til Sandnes Uldvarefabrikk. Designeren var banebrytende for sin tid. Kraftige farger i strikkaplaggene var noe helt nytt.

5 millioner mønstre

Ett av det aller mest solgte og håndstrikkede mønstetet i verden, påstås det nå, ca. 60 år etter. Mønsteret skal være solgt i omlag 5 millioner eksemplarer. Norges nasjonalgenser kalles den og Unn Søiland Dale er hedret og prisbelønt for sitt design, av langt mer enn Mariusgenseren.

I 1988 hadde statsminister Gro Harlem Brundtland tatt på seg Mariusgenseren da regjeringen startet budsjettkonferansen. (Foto: Scanpix)

Mariusmønsteret har et urnorsk preg, og det kan tydeligvis brukes overalt. Se på disse eksemplene:

Sjefredaktør i Aftenbladet, Lars Helle, beskytter pc'en sin med sitt hjemmelagde mariusmønstrete etui.

Mobildeksel i alle fargevarianter av Marius. Fra madeinnorwaynow.no

Kaffen smaker kanskje bedre i en Mariuskopp. Bilde fra Menu.

Sprekk i strikkeidyllen

Men alt har ikke bare vært peiskos og fjellhygge rundt Marius-mønsteret. Det er også kjernen i en av landets heftigste kranglene om opphavsrett i norsk designhistorie. Bitten Eriksen, mor til de to første norske alpinstjernene Stein og Marius, mente det var hun som hadde designet mønsteret – og at Unn Søiland Dale dermed ikke kunne ha retten til det.

Rett og slett en skikkelig lang og vond krangel var altså dette, gjennom mange år. Om det har bidratt til å holde populariteten for Mariusgenseren ved like, skal ikke være sagt. Mønsteret ble frigitt i 2008 og derfor har det dukket opp overalt de siste årene.

Rett eller vrangt. Mariusmønsteret lever.

Unn Søiland Dale kom langt på grunn av trassen, sa hun i et intervju med Aftenbladet i 1994.

Hva er din Marius-favoritt?

Send gjerne en mail til Håndarbeiden om det eller andre gode håndarbeidsideer du vil inspirere andre med. handarbeiden@aftenbladet.no

Anja

 

Har du lyst, kan du jo ta en titt og la deg inspirere av mye mer fra Håndarbeiden.

Dupeditt-etui, blant annet med Mariusmønster: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/08/02/beskytt-duppedittene-dine-lag-et-personlig-etui/

Tradisjonsrikt strikk og broderi til bunaden: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/13/hvis-bunaden-blir-for-kald-pa-17-mai/

Og veldig enkel strikk for deg som ikke ser syn på en hel Mariusgenser: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/06/strikk-en-lue-pa-to-timer/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/09/strikk-deilig-mykt-skjerf/


Viewing all articles
Browse latest Browse all 183