Jeg kan ikke huske sist jeg var for varm på 17. mai. Merkelig nok, siden jeg sjelden bærer mer ullstoff på kroppen.
De fleste bunader har et ytterplagg som hører til. Heldigvis har jeg en cape til trønderbunaden min, kjøpt på Husfliden i Trondheim og helt i tråd med alle bunadsregler. Men som alt annet innen bunad, er jakker, sjal og caper dyre greier. Derfor kan det vært fint å med noe vi kan lage selv.
Boblejakke og bunad – helst ikke!
Datteren min Ella er fornøyd med at hun har arvet rondastakkene jeg selv brukte som liten jente, men det har aldri vært noe passende ytterplagg til de små bunadene i min familie. Og det er litt trist å måtte gå med boblejakke over bunaden. Derfor tenkte jeg at jeg kunne sy en cape til henne før fjorårets 17. mai.
Jeg kjøpte et fint svart ullstoff, som var akkurat passe mykt. Det fant jeg på Studio Fèline, en liten butikk på Sølvberget i Stavanger som syr klær – og har stoff, fine bånd, kapper og og mye annet som kan være fint å pynte med. Bånd kan du også få tak i på Hufliden eller andre butikker med stoff og sytilbehør. Passer rødt, grønt, grått, blått eller gult stoff bedre til din bunad, kan du velge det til din cape.
Denne rekker du å sy på en kveld
Jeg hadde altså en liten meter av det svarte ullstoffet, litt fint bånd, blant annet fra en god syvenninne som hadde vært på Grønland og kjøpt med seg tradisjonelle fargerike vevde bånd, fint beslektet med norsk bunadstradisjon, synes jeg. Så satte jeg i gang.
Alt det fantastiske håndarbeidet på en bunad krever tid og tålmodighet, men denne capen kan du sy på en kveld.
Slik gjorde jeg det:
Mål hvor lang cape du vil ha. Klipp stoffet i riktig lengde. Jeg brukte hele stoffets bredde, men er ditt stoff for bredt, klipper du det til slik at utgangspunktet ditt er et rektangel.
Lag legg der du vil halsen skal være, slik jeg gjorde, eller sy en rynkesøm. Det gjør du enkelt ved å sy en søm med lange, rette sting på symaskinen. Husk at du ikke må feste tråden i endene. Dra så forsiktig i den ene tråden (enten overtråd eller undertråd) slik at stoffet rynker seg. Pass på at du ikke drar for hardt, kjedelig nemlig hvis tråden ryker. Du kan også sy for hånd og stramme på den måten. Rynkt sammen, eller lag legg, hvis du synes det blir finere.
Når du har snurpet eller brettet sammen så mye at stoffet er smalt nok til at det rekker rundt halsen, kan du sy over rynkene eller leggene for å unngå at de sklir ut igjen.
Så sydde jeg på båndene både langs åpningen og duskebåndet langs kanten nede.
Når jeg skulle lage kragen, med det fine grønlandske båndet (eller et hvilket som helst annet fint bånd eller stoff du måtte ha) måtte jeg konsentrere meg litt mer.
Jeg målte hvor lang kragen skulle være, vrangsydde den fra retten og sydde den på for hånd på vrangen.
En krok er fin som lukking av kragen, og det er alt som trengs for å holde cepen sammen.
Så nå er sjansen større for at min Ella, og kanskje du og, kan komme gjennom 17. mai-toget uten å fryse. Hurra for det!
Har du ideer til ytterplagg som er fine sammen med bunaden, hører jeg gjerne fra deg, så kan vi vise de fram her. Send en mail med bilder til handarbeiden@aftenbladet.no
Anja
Hei igjen! Torunn Fjelde Hansen har tatt kontakt med Håndarbeiden og tipser oss om at en slik cape kan være god å ha i andre anledninger også. For eksempel hvis du er på speiderleir. Da kan en ullcape varme godt ved leirbålet om kvelden. Og i tillegg er den fin å feste merker på, mener Torunn. Smart, synes jeg, å hekte ullpleddet fast rundt halsen. Det er jo tusenvis av speidere på vei til landsleir i Hafrsfjord i sommer, så dette kan ta helt av!